Skip to main content

Geschiedenis Kompakt die Kip club

In de Kampeer- en Caravankampioen van december 1983 plaatste Peter Visser uit Alkmaar de volgende oproep:

"Graag zou ik in contact willen komen met handige Kip Kompakt 300 bezitters, om mogelijk wat ideetjes uit te wisselen".

Dit was het begin van de KOMPAKT DIE KIP CLUB. Die naam was natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Tijdens de eerste "ledenvergadering" in het voorjaar van 1984 werd het voorstel voor de naam KOM PAK DIE KIP KLUB aangenomen. In de uitnodiging van 15 februari 1985 voor het voorjaarsweekend werd deze naam nog zo geschreven. Maar al gauw werd dit veranderd in
"KOM PAKT DIE KIP CLUB". Tijdens het tweede weekend in april 1985 werden de eerste "baniertjes" uitgedeeld, met daarop de naam : "KOMPAKT DIE KIP CLUB". Ze konden met behulp van een stokje op de caravan gezet worden.

Het logo is waarschijnlijk bedacht door de eerste voorzitter Rein Klaver. De kleuren staan voor de vijf werelddelen waarheen wij uitvliegen: wit - Europa, rood/zwart - Amerika, groen - Afrika, geel - Azië en blauw - Oceanië.

Peter Visser dacht destijds aan een eenmalige bijeenkomst voor het uitwisselen van KK 300 nieuwtjes enz. Tijdens die eerste vergadering werd echter meteen al besloten om voortaan elk voorjaar bij elkaar te komen. In 1985 werd er door een aantal leden ook al een najaarsweekend georganiseerd naar de wijnfeesten in Altenahr Dld. Het was meteen het eerste en laatste buitenlandse uitstapje. Er werd besloten om in het voorjaar een bijeenkomst zoveel mogelijk op een camping centraal in Nederland, in het najaar iedere keer in een andere provincie, zodat iedereen op zijn/haar beurt een keer van ver moet komen of een thuiswedstrijd heeft.

De eerste vijf voorjaarsweekenden waren in Elspeet, toen elf keer in Hoenderloo en na een paar omzwervingen sinds 2008 in Vaassen. In het najaar zijn alle provincies al een paar keer aan de beurt geweest.

Enkele bijzonderheden:

In 1986 brachten we met z'n allen een bezoek aan de Kipfabriek in Hoogeveen.

De directie bood ons een KIP- vlag van de fabriek aan. Na afloop reden we in colonne, onder politiebegeleiding, naar camping "De Tol" in Koekange.

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de club in 1988 bood Hein Gietema, een prachtige vlag aan, met daarop het KDKC logo. Deze vlag wordt tot op de dag van vandaag ieder clubweekend gehesen.

In het begin waren er nog geen "vaste" weekenden; zo viel het voorjaarsweekend in 1989 op 29 en 30 april, Koninginnedag dus. Alle caravans stonden toen nog allemaal in een grote kring met de "neuzen" naar het midden. In dit weekend kreeg elk equipe een rood-wit-blauw-oranje vlaggenlijntje.

In 1987 werd Nel Delver uit Den Helder secretaresse van de club, waarin haar man Nol haar bijstond. Nel verzorgde ieder weekend een verrassingspakketje voor iedereen. Deze sprokkelde ze allemaal bij elkaar bij Helderse bedrijven en winkels.
In die tijd gingen er nog groten getale kinderen mee.

Nel was een echte "moederkloek". Zij introduceerde "het lichtje van Nel": een jampotje met twee waxine lichtjes, voor de vrijdag- en de zaterdagavond.
Iedere caravan kreeg nu een eigen clubnummer, met het verzoek dit nummer op iets "kippigs" te schilderen, te plakken enz. en bij de caravan te plaatsen.

Ieder lustrum wordt altijd uitbundig gevierd, vaak met cabaret, zang en feestelijke maaltijden.

Bij het 10-jarig bestaan van de club kregen we een rood emmertje met verrassingen, w.o. een fles advocaat en een fles "vin dans la poule".

Het grote mededelingenbord in de vorm van een kip werd geïntroduceerd.

In 1988 was er een boottocht over het randmeer vanuit Harderwijk.

In de loop der jaren kwamen er T-shirts, stickers, buttons, viltjes, linnen tasjes, tafelkleedjes, paraplu's, brochures enz. Alles voorzien van het KDKC logo.

De brunch in het voorjaar bestaat ook al sinds de beginjaren. De barbecue in het najaarsweekend kwam daar later bij.

Leden van het eerste uur waren Ger en Jan Schuitert. Meester in het maken van leuke liedjes, die alles te maken hadden met iets "kippigs":

  • Kip 300, Kip 400 (vader Jacob)
  • Oh, wat een bestuur.... (Oh, Waterlooplein)
  • Avondlied: Kom in 't Kipje m'n liefste (Kom in de bedstee m'n liefste)
  • Hei... een Kip, Hei een Kip, Hei een drie-vierhonderd Kip
  • 5 jaar Kipclub: Toen ik laatst naar de Rai toe ging, jeremi jeremi... (Toen ik laatst naar Den Bosch toe ging, jeremi jeremi...)
  • 10 jaar Kipclub: Ei ei, we zijn er als de kippen bij op de Hoenderloose hei.....
  • We hebben een bruidspaar..... (Brand in Mokum)
  • Samen gezellig brunchen... (Meisjes met rode haren)

Jan Schuitert was tot aan zijn dood in 2003 de dirigent. Tot op heden wordt dit door verschillende personen overgenomen.

Jaap Ras houdt vanaf het begin de "klussenlijst" bij. Daarop staat vermeld welke veranderingen / verbeteringen iedereen in zijn/haar caravan heeft aangebracht

In de jaren negentig werden er fotowedstrijden gehouden, met iedere keer een ander "kip" onderwerp. De winnaars kregen een door één van de damesleden geborduurd of gehaakt vaantje.  

In 2000 was er een show van alles wat op de kip betrekking had en in de caravans aanwezig was: kussentjes, kleedjes, gordijntjes, borduursels; ieder voor zijn/haar eigen caravan. Heel leuk, wat een creatieve mensen allemaal! Later werden er workshops gehouden, met vaak verbluffende, ook weer zeer creatieve resultaten.

In 2001 kon het voorjaarsweekend niet doorgaan vanwege de MKZ crisis.

Sinds 2005 zijn we een officiële vereniging, met statuten en huishoudelijk reglement.

In 2007 deed het smoelenboek zijn intrede: wie is wie ook weer?

De toepasselijke kerstkaart die het bestuur ieder jaar stuurt, wordt altijd zeer gewaardeerd.

Leuk voorval: toen we najaar 2010 in Epen Limburg kampeerden, bleek dat Peter Visser, de oprichter van onze club, ook op de camping stond. Oude herinneringen werden opgehaald met degenen die Peter nog kenden.

kip-kompakt

Ook eens een weekendje weg met Kipcaravan-fans? Neem dan contact op!